La scară mică, românească:
Mulți, sunt convins că majoritatea, celor din sistemul medical s-au complăcut în acești 30 de ani votând cu „sistemul”, era jocul pe care-l știau și la care unii au devenit buni, chiar foarte buni. Directorii de spitale au fost mereu de partid și cine nu voia să se aibă bine cu direcțiunea?
Când lucrurile sunt așa, toate merg cum merg, din inerție, până la o situație de forță majoră, când când te trezești în linia întâi echipat cu saci de gunoi și măști de protecție improvizate.
În aeeași linie ignorantă și egoistă, noi societatea, strigăm că doctorii au depus un jurământ, să se sacrifice. E frumos, romantic chiar, doar că pe lângă acel jurământ mai exista un act, se numește contract de muncă și acela e cel care are valoare juridică și în el scrie că statul oferă doctorilor echipamente și resurse, la fel cum armata nu trimite pe front militari cu furci și topoare în 20 20.
Și momentan statul e cel care încalcă contractul, reacția medicilor e firească.
Stat construit de noi toți, fie direct, fie indirect, prin ignoranță. Morala e greu de tras, viața rareori se împarte în 0 sau 1 și aproape întotdeauna e undeva la mijloc, un gri murdar.
La scară globală:
Regimurile totalitare, fără excepție, comunică doar ce le convine și asta e un fapt dat, știut de toți. Noi, lumea liberă, milităm pentru libertate, pentru drepturile omului, dar facem asta cât ne convine nouă. China e fabrica planetei și o mare, chiar cea mai mare, piață de desfacere pentru companii ca Apple, Tesla, Toyota, care sunt atat de mari încât fac întreaga economie globală să ticăie mai bine. Și asta ne convine.
În toamnă, un manager de club din NBA a spus ceva deschis pe Twitter și avea dreptate. În secunda doi a șters si si-a cerut scuze, China deja anunțase că nu va mai difuza meciurile respectivei echipe.
Acum e suparare mare pe glob pentru că China a ascuns informații, că a dezinformat, că totul putea fi altfel dacă ar fi fost transparenți. #noshit Acum ne mușcă demonul hrănit de toți și strigăm de supărare.
Cât timp interesul propriu primează în fața valorilor, vom trăi în același cerc vicios. Dacă vrem o lume mai bună pentru copiii noștri, șansa e să-i educăm să prețuiască valorile mai mult decât beneficiul de moment. #my2centscănuvomreuși.
Valabil și pentru „pandemia” de care poate nu vor putea scăpa, poluarea.
Subscribe în josul paginii să ne mai „auzim”!
Mă găsești și pe Facebook: