Pe scurt despre ce-i lung:
Salariul e compus din vreo 4 taxe. Înainte erau mai multe, acum a scăzut numărul lor, nicidecum și valoarea totală, 3 plătite de angajat și 1 de firmă. În teorie și în acte! În practică… vezi mai jos.
Cum e cel mai ușor să calculezi care câți bani ia, respectiv plătește:
Pornind de la sfârșit, babește, fără să ne legăm de cum se face contabilicește. De ce? Pentru că așa e banal de calculat, ușor de ținut minte și cu acuratețe de >95%. Și cum e ușor de ținut minte sper să-ți las un pitic pe creier și să-ți amintești mereu, mereu, mereu!
Și iată “formula magică”: statul ia cam 75% din cât iei tu în mână. La fiecare 100 lei pe care-i iei tu, statul ia vreo 75 de lei.
Daca tu ai 3000 de lei în mână, statul, pe munca ta, ia cam 2250 de lei. Firma plătește 3000 + 2250=5250 de lei. La 4000 ai tăi, statul ia 3000 și firma plăteșe 7000. O bucurie!
Desigur, nu vorbim de cazurile cu plata la negru spre care multe firme sunt împinse pentru că nu au de ales.
În practică, o realitate care nu place nimănui:
Scriam mai sus că, scriptic, 3 din 4 taxe sunt plătite de angajat, doar că, în practică, eu nu am auzit niciodată vreun cunoscut sau pe cineva la angajare să ceară salariul brut sau să discute despre costul total cu salariul lui așa că, generalizând, putem spune că doar firmele plătesc taxe, chiar dacă, scriptic, ele sunt trecute la angajat.
Când, la angajare cerem 2500 net și nu știm (să fim sinceri, mai nimeni nu știe!) și nici nu ne interesează cât plătește firma în plus, nu putem vorbi de taxele pe care le plătim noi. Noi vrem x mii în mână punct.
Nu e vorba că statul nu ia mulți, mult prea mulți bani de pe angajați ci despre ce înseamnă acei bani pentru aceștia.
Buba e următoarea: oamenii, cerând și știind doar salariul net, nu simt că dau banii ăia mulți la stat și atunci îi doare mai puțin de cum arde statul banii. Banii sunt ai statului undeva, acolo. Știm că vin de la noi, dar nu simțim asta și atunci ne doare mai puțin de cum sunt făcuți praf.
Acum gândește-te pentru o clipă: dacă ai primi toți cei 7000 de lei în „mână”, după care ar trebui să plătești tu, cu mâna ta 3000, în fiecare lună, cum te-ai simți? Te-ar interesa mai tare ce se întâmplă cu banii ăia?
Share să ajungă și alții!
Subscribe în subsolul paginii, ca să ne mai „auzim”.
Interesanta perspectiva. Ma regasesc in cele spuse mai sus, nu simt taxele pe care „le platesc”. Intrebare de om curios si neinformat: Cand a fost facut transferul „scriptic”, de la angajator la angajat, care a fost motivul pentru care tot angajatul se ocupa de gestionarea acestor bani spre stat?
Ca să fie mai „penală” fapta angajatorului de a nu vira contribuțiile la sănătate și pensie. Au fost multe cazuri, în special în domeniile cu patroni români, clienți săraci și salariați needucați
01.01.2018. Si nu se ocupa angajatul. Angajatorul e obligat sa retina si sa vireze la stat.
Tocmai ce am primit OP-urile de la contabila si am avut cu ea o discutie, atat trebuie sa platesc pentru salariul X, adica suma Y e cea corecta? nu ai omis vreo chestie.. poate e suma mai mica, desigur a venit reply de la contabila, suma este corecta. Atat ai de plata.. so, nu e placut sa fie atat de mult, insa, da, ar fi altfel perceptia celor care sunt doar angajati daca ar vedea si ei aceste OP-uri catre trezorierie, ar fi interesant cel putin.
Am folosit aceasi argumentatie cu tata, ca sa-i explic de ce ar trebui sa fie suparat pe guvernanti si sa-i traga la raspundere oricine ar fi ei, in loc sa se gandeasca PSD vs USR vs PNL etc. Tu ii platesti, pune-i sa-ti faca treaba, indiferent cine iese. Ca nu sunt aia versus ceilalti, ei tu versus ei.
Și rezultatul?
Din cei 4000 care-ti raman, statul mai incaseaza TVA la toate produsele pe care tu le cumperi.
@Cornel Plus ca impoziteaza (profitul) toate firmele ale caror produse/servicii le consumi + pe cele prin intermediul carora cumperi produsele respective. Schema cu impozitatul salariatiilor se repeta si in cazul firmelor mai sus mentionate➡️Schema cu TVA-ul si impozitul pe profit se repeta si ea➡️in cazul salariatilor care devin cumparatori➡️Si tot asa➡️Combinari de “n” luate cate “k”➡️Banii se imputineaza si sunt impozitati de la fiecare veriga pe la care trec, pana cand dispar complet si se intorc 100% la stat➡️In realitate muncesti 100% pentru stat➡️In schimbul unor hartii si zero-uri care, cica au “valoare”➡️O poveste frumoasa care este cumparata de foarte multi. Foarte bun articolul, Mircea????????????Felicitari! ????
Bun, si? Practica asta e globala. Ceva propuneri? Inteleg ca firmelor nu le convine, dar care ar fi alternativa? Sa plateasca salarii mult mai mici? Sau sa miscoreze statul taxarea? Ambele variante sunt utopice…
Mulți, dacă nu majoritatea oamenilor nu știu cât ia statul de pe munca lor. Eu am făcut un mic efort de a aduce la lumină ceea ce este mai puțin văzut.
Cel mai de acord, nu suport ideea ca 35% din banii mei sunt luati din start fara sa am vreun beneficiu (terminati aici cu prostiile, pensie nu o sa vad/nu o sa vreau/m-as ocupa eu mult mai bine, si de tratat ma tratez pe banii mei). Fix de asta ma si car de aici. Dar nu avem ce face, nu ne intreaba nimeni daca vrem chestiile astea. Cu banii aia mi-as putea lua o asigurare de sanatate de m-ar reconstrui din praf daca m-as face, si m-as putea pensiona la 40 de ani cu milioane. Daar singura optiune e caratul. Multam, si nu te obosi sa stingi lumina, o taie aia cand nu mai are cine sa o plateasca.
Tot asa le explicati si celor ce va cumpara produsele / serviciile ? Nu de alta dar sa inteleaga si ei cum se formeaza preturile …..
Se formează cam așa. Un programator costă 2500-3000 de euro/lună cu tot cu taxe. Pe lângă avem marketing-sales, după suport, sedii și, nu în ultimul rând infrastructură și securitate. Luând toate acestea în calcul, cât punem prețul de pornire pentru Smart Bill? Păi 3.35 euro + tva, cât un pachet de țigări, cât jumătate de kilogram de cireșe în luna mai, căt un sfert de cozonac bun, de Paști.
Aiurea. Salariații din IT nu sunt idioți, știu să facă diferență dintre plata la negru și plata cu contract, contribuții și tot tacâmul. De ce ar accepta aceeași sumă la negru când le ia maxim două săptămâni să-și găsească în altă parte cu toate contribuțiile plătite, i.e. mai puține puncte de pensie?
Altfel… de acord. Aș renunța oricând la CASS obligatoriu și la pilonul I, dacă ar fi opționale, că știu eu mai bine ce să fac cu banii. Dar tu ca angajator ai fi de acord să-mi plătești în mână diferența până la costul total, cu tot cu taxe?
Nu era niciunde vorba de salariații din IT. În IT nici măcar nu se respectă calculul pe care l-am făcut în articol. #eștiofftopic
Salut, la firma unde lucrez se trimit fluturasi de salariu. (Tot o firma de IT)
In alta ordine de idei, traim in capitalism deci piata dicteaza. Daca o firma nu isi permite sa plateasca salariile legal, o invit sa dea faliment. Piata se regleaza si cand firmele dau faliment, nu doar cand apare mai multa forta de munca.
Motivul pentru care toate taxele pe munca sunt cu retinere la sursa este: lipsa educatiei economice. Eu, de exemplu, stiam cat plateste firma (inainte de trecere) pentru mine si stiu sa pun bani deoparte, dar nu toti romanii sunt la fel. Asta ar putea duce la oameni de rand executati silit pentru contributii. Nu toti romanii sunt chibzuiti. Asa ca, solutia a fost simpla: taxele pe munca se retin din salariul angajatului dar la sursa.
Daca dai fluturas de salariu, fiecare angajat va stii cat da la stat.
Din experiența mea, atitudinea „Daca o firma nu isi permite sa plateasca salariile legal, o invit sa dea faliment.” e primul lucru care se schimbă când o iei pe calea antreprenoriatului. Începutul e extraordinar de greu. *va ști
Nu toata lumea trebuie sa fie antreprenor. Atunci cand nu platesti taxele pe munca sau cauti solutii alternative: PFA/SRL, de obicei, nu ii explici angajatului ca el va fi afectat la pensie.
Si nu vorbesc de pensia P1 ci de P2 (unde e principiul contributivitatii). Degeaba castig acum 2000-3000 de euro/luna, daca la pensie nu voi putea sa iau nici macar 1000 de lei pentru ca am acceptat tot felul de solutii de plata alternative.
Din nou, prefer un salar mai mic in mana dar legal decat un salar mai mare dar platit prin diferite metode.
Iar legat de inceput, sincer….te-ai aventurat singur in aceasta directie. Eu iti urez mult succes, dar cand ai facut acest pas stiai foarte clar care sunt taxele si impozitele (nu imi aduc aminte sa creasca VALOAREA taxelor in ultimii 5 ani).
Unii oameni preferă să ia ei banii acum și să își facă pensii private sau investiții la alegerea lor și nu să se bazeze ce va face statul peste 30 de ani. Cum sistemul de pensii e unul piramidal, bazat pe creștere demografică și cum în Ro populația a scăzut enorm, logica spune că noi nu vom mai pupa pensii. În concluzie, fiecare cu deciziile lui.
Cât despre mine, eu nu am zis nimic despre mine în articol, eu nu scriu pentru și despre mine 🙂 A crescut enorm salariul minim pe economie în ultimii 5 ani și acelea sunt taxe. Din nou, fără legatură cu mine.
Taxele în general nu sunt mai mici decât în alte țări din Europa. Pentru a plăti pensii, pentru a susține plata medicamentelor și a ține spitalele deschise și cu medici, cam asta este suma normală de plată. Pentru cei cu venituri nete de peste 4000 lei, e dureros dar suportabil, din păcate însă pentru cei cu venituri mici este exagerat de mult pentru că nu își pot permite strictul necesar din cauza taxelor prea mari. În mai toate țările europene veniturile mici au scutiri de impozite importante, și sunt în general scutiți total de impozit pe venit. În același timp plata salariilor la negru ar trebui aspru pedepsită, este furt!
Comparația cu alte țări mi se pare greșită, am să scriu un articol dedicat acestui subiect.
Nu 75%, ci 43%. 75 de lei din 175 = 43%. 2250 din 5250 = 43%. etc.
Eu am făcut clar raportat la cât ia omul în mână, nu la brut. Brutul este un număr complet lipsit de utilitate pentru oameni. Pentru oameni contează cât le rămâne lor în buzunar. Și, la sfârșit, compari cât am eu, omul, cu cât are el, statul, iar acolo ponderea este 75% și acesta e numărul care, de fapt contetază.
Draga Sabrina
Se aplica 75% pentru ca toti viitorii angajati negociaza netul, iar tu ca angajator incepi sa inmultesti procente.
E ca si cum tu vinzi un produsul tau cu 100 ron x Tva 19% = 119 ron, iar Draga Sabrina ne spui asa 100 din 119 este 84% iti raman tie iar 16% statului.
Statul aplica taxe peste tot ce vrei tu sa faci:
1. Vrei sa angajezi un om si sa-i dai salariu 100 ron – atunci mai plateste 75 ron (Draga Sabrina poti stabili cum vrei procentele 75% sau 43% statului tot banii ii datorezi)
2. Vrei sa vinzi un produs cu 100 ron, foarte bine zice statul mai vreau si eu 19 ron.
3. Vrei sa scoti bani din firma ta pt tine sa faci ce vrei cu ei, foarte bine zice statul da-mi 16% imp pe profit + 5% pt dividende.
Ideea e asa Sabrina, tu ca viitor antreprenor sa nu te sperii, statul zice asa…vrei sa ai angajati si sa le platesti obligatiile iti luam 43% (hai ca nu e mult), vrei sa vinzi un produs …noua ne dai 16% din el(am calculat dupa acelasi principu Draga Sabrina)…hai ca nu e mult este cea mai mica taxa din lume…si tot asa.
Iti recomand sa nu mai faci tu calcule si sa-ti angajezi un contabil.
Ati uitat de TVA 19% si altele directe, indirecte si inflatie si curs 🙂
Pe scurt te culci cu statul in pat sau esti frate cu statul … tu esti obligat si el nu …
Ce pretentii ai de la un stat sa iti dea inapoi tie tot atata sau la cei care trebuie si nu specililor , grupul 600 acoliti si abonatii lor.
Excelent articol, dar ramene asa cum au spus pe nimeni nu intereseaza cat si ce . Bun si cu specialii cum ramane , sau cu indexarea specialilor ? Unde este un raport ce tine cont de cu cat ai contribuit efectiv , special si sa incasezi din x parti de la aceasi entitate pe care eu si tu o alimentez ii legalizat la fel si legile date in acest sens , unde crezi ca merg acesti bani ?
Ar fi minunat daca matematica ar spune 1 mandat si acasa la fiecare din cei 600 de dictatori … si fiecare cu cat a contribuit de-a liungul timpului si in functiede puterea de cumparare iar la speciali 40 de ani pp ca au fost toti generali colonei etc si toti pe front in al-2-lea razboi mondial probabil … si toti sunt si revolutionari si capitalisti dar eu spun ca sunt tot aceasi comunisti !
Nu am uitat, eu am urmărit să scot în evidență un număr și doar unul și acela să fie (ușor de) ținut minte 🙂
Analizele pot fi multe, pe multe planuri, dar pentru populație, în masă, e important să fie 1-2-3 date care să fie ușor de înțeles și care să fie de impact.
http://bit.ly/2Pv4ePG
Nu vad o problema in a plati statului taxele. Si o spun din experienta ambelor tabere. Va recomand afaceri in care sa vindeti produs/serviciu cu val adaugata mare. A fi „n+1” in bransa duce la te zbate ca pestele pe uscat. Cand faci arta din afacerea ta,ai viziune si iti vezi perspectiva in piata in care lucrezi…poti da tonul si te poti impune cu pret mare si produs/serviciu de calitate. Aici ar trebui sa ajungem atat ca patroni cat si ca angajati. Restul…e can can
Ar ajuta să ne povestești din experiența “taberei” de antreprenor, succesul la care ai ajuns și cum dădeai/dai cu bucurie taxe mari la stat. Și de ce nu ți se pare relevant ca taxele mari odată plătite să te aștepți să le vezi transformate în infrastructură și servicii de calitate.
Pai si daca stii, cu ce te ajuta? Mi se pare normal sa fiu platita cat trebuie, ca doar muncesc, nu ma joc. Desi stiu si din astia care doar sa fac si iau si mai multi bani, far asta e o alta discutie. Care este solutia pentru a reduce aceste taxe, din punctul tau de vedere?
Nu a zis nimeni că nu ar fi normal să fii platită cât trebuie, nu? Mie mi se pare firesc ca oamenii să știe câți bani ia statul de pe urma muncii lor, iar cei mai mulți cred (sunt convins) că nu știu.
Trist..da-ti pagina ca nu rezolvati nimic….Bucurati-va ca respiram aer gratuit !